dinsdag 10 februari 2009

Verkoolde kangoeroes en gesmolten treinrails...

Dit is officieel de ergste natuurramp in Australië ooit...Overal in Victoria is er paniek en gruwel. Mensen slapen niet meer gerust en sommigen weten zelf niet eens of hun vrienden of familieleden in de getroffen gebieden nog leven! Op dit moment zijn er meer dan 200 doden gevonden...Men heeft schrik dat het dodenaantal zal oplopen tot 300 en meer daar er enorm veel mensen vermist zijn en verschillende plaatsen nog steeds onbereikbaar zijn voor de hulpdiensten door de hitte van het puin en de smeulende bodem...
Hoogstwaarschijnlijk liggen nog vele mensen bedolven onder hun daken en ander puin...De brandweer kan er echter niet bij daar het puin gloeiend heet is en de grond zo heet is dat zelf stevige brandweerschoenen aan het smelten gaan.
Enorm gruwelijke verhalen zijn er verspreid over heel Victoria...2 meisjes van 21 jaar die in Kinglake West hun paarden wilden redden. De paarden zelf zijn ontkomen, maar de 2 zusjes zijn in de brand gebleven...Een man die geen voet meer kan verzetten van verdriet en leed. Zelf is hij uit de brand geraakt en heeft hij z'n huis kunnen redden maar zijn 2 kinderen die gaan schuilen waren bij de buren zijn door de vlammenzee gegrepen! Een man van 65 die zo heroïsch is dat hij zijn 2 kleinkinderen en vrouw weet veilig te stellen en nadien zelf klem komt te zitten in zijn huis. Een man die op z'n motor de zee van vuur kon ontkomen en voor zijn neus een auto met 5 inzittenden letterlijk ziet ontploffen zonder iets achter te laten en een vrouw die haar 3 kinderen weet te redden en in de auto steekt om te vertrekken maar nog iets wil gaan halen binnen in huis. Wanneer ze echter terug buiten komt stond haar auto in lichterlaaie met haar kinderen er nog in...Dit zijn enkele van de verschrikkelijke verhalen hier in de streek van Melbourne.
De hitte moet immens geweest zijn...Foto's en beelden van verkoolde kangoeroes en zelf gesmolten treinrails! Vele mensen zitten vast, zijn omsingeld of kunnen hun dorp niet uit of in door het gevaar van opflakkeringen! Andere mensen konden terugkeren naar hun huis om gebroken en teneergeslagen te moeten aanvaarden dat hun huis en al hun bezittingen er niet meer zijn.
Het is werkelijk gruwelijk! Waar men tot enkele dagen geleden tegen elkaar sprak over het mooie weer, staan de lippen nu niet meer stil over de tragedie die Victoria doorgaat! Vrienden, kennissen en familieleden die vermist zijn, die gegrepen zijn of waar gewoon helemaal geen weet van is op de moment. Vele mensen gaan door een hel, en anderen zitten midden in die hel.
Ik zou graag zeggen dat ik veilig ben, maar het spijt me dat ik er nog geen uitsluitsel over kan geven! 2 branden zijn vandaag vastgesteld in een radius van 5km. van ons huis. Ze zijn echter wel al onder controle en vormen dus geen gevaar meer. De zee van vuur is momenteel 50 a 60km. van ons verwijderd maar door de gevaarlijke winden weet geen enkele Australiër wat er hem nog te wachten staat! Iedereen houd zijn hart vast dat de winden zich niet draaien en deze richting uitkomen. Moest dit gebeuren dan is onze keuze al gemaakt namelijk meteen in de auto springen en rijden zonder achterover te kijken. Op zo'n moment denk je niet na en vlucht je gewoon denk ik.
Brandweermannen doen shiften van 72u en krijgen dan rust en de meesten geraken totaal uitgeput. Andere staten sturen hulp met brandweerwagens, brandweermannen en helikopters. De Australiërs zelf hebben in 12u al 7 miljoen dollar gestort voor de slachtoffers van deze natuurramp en 1200 gezinnen hebben het licht op groen gezet om slachtoffers in huis te nemen. Het medeleven en de hulp van de bevolking is onwaarschijnlijk groot...Ik zeg het: het hele land staat versteld van wat deze natruurramp als gevolg heeft. Op dit moment is al 400.000 hectare land afgebrand, 2x België met andere woorden!
We houden vol, volgen het nieuws en houden jullie op de hoogte maar wees gerust. Ik ben ok, maar erg aangeslagen van de omvang van deze ramp! Het voelt raar aan als je dit meemaakt op zo'n korte afstand...
Ik hou jullie op de hoogte, wees gerust!

Geen opmerkingen: